Är du tjej och svettas lite för mycket?

Är du tjej och svettas lite för mycket?

No Comment
Uncategorized

Är du en av alla de tjejer där ut som svettas för mycket? Du kanske lider av hyperhidros? Alla människor svettas och det är normalt men hos 3 % av jordens befolkning (lika vanligt hos tjejer som hos killar) så blir svettningarna så kraftiga att de kan kallas överdrivna eller hyperhidros. Många tror att det är bara gamla tjocka gubbar som svettas men överdriven svettning kan drabba vilken vanlig tjej som helst. Och du är inte ensam! Många med hyperhidros tror att de är själva i hela världen om att svettas så mycket men det stämmer inte!

Däremot så blir de som har hyperhidros ofta väldigt duktiga på att dölja hur mycket de svettas. Man kan lida av hyperhidros från t.ex armhålorna, händerna eller fötterna men det är inte ovanligt att problemet drabbar ljumskarna, rumpan, ansiktet, ryggen eller bröstet. Ibland har man bara ett ställe som man svettas mycket ifrån och ibland kan det vara flera ställen på en gång eller rent av hela kroppen.

I de svåraste fallen kan man ha rinnande svett, fast man t.ex. bara sitter ensam i soffan och inte gör något särskilt eller om man tar någon i hand eller går i normal takt till bussen. Många köper flera likadana tröjor för att kunna byta flera gånger per dag utan att någon märker att man har bytt. En del har flera lager för att dölja svettningarna eller t.ex. bara svarta eller vita kläder.

Om man svettas från armhålor eller ljumskar/rumpa kan man behöva ha trosskydd/bindor under kläderna för att suga upp svetten. Det är inte ovanligt att de som lider av hyperhidros undviker många typer av situationer pga sina svettningar. Kanske skulle man vilja gå hem med en kille från krogen eller hänga med kompisarna på stan efter skolan men istället så tackar man nej och går hem för att man måste duscha och förbereda sig innan man deltar i sociala aktiviteter. Lidandet som hyperhidros skapar är enormt och så många lider där ute i det tysta.

Det värsta är att det idag är svårt att få hjälp via sjukvården fast det har funnits bra behandlingar mot hyperhidros i många år. Man kan prova Aluminiumklorid som finns på apoteket i sprayform eller som kräm eller roll-on. Om inte det fungerar så kan man använda sig Botoxsprutor som man kan få på vissa sjukhus runt om i landet. Se till att välja en seriös klinik som är duktig där du inte behöver betala själv och där du träffar riktiga sjuksköterskor och läkare som ger dig bra bedövning. Gå med andra ord inte till privata/kosmetiska kliniker med outbildad personal.

Om man lider av hand –och/eller fotsvett så kan man köpa en jontoforesmaskin och göra behandlingar mot sin svett hemma. Det går till så att man stoppar händer/fötter i ett vattenbad som det går en svag elektrisk ström igenom. Gör man det regelbundet så minskar svettningarna. Hur mycket varierar från person till person. En jontoforesmaskin är ganska dyr. Den brukar kosta mellan 4000-5000 men då håller den ofta i 10 år och man kan hålla svettningarna i schack. Och det fungerar faktiskt! Kom ihåg, du ska inte behöva ha det såhär. Överdriven svettning går att behandla!