Preventivmedel

Preventivmedel

No Comment
Uncategorized

Preventivmedel används huvudsakligen vid vaginala samlag för att skydda dig från att bli gravid. Det används också som ett skydd mot könssjukdomar. Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot både oönskad graviditet och könssjukdomar. Oavsett om du är i ett förhållande eller bara har en tillfällig förbindelse är det bra att skydda mot könssjukdomar eller att bli med barn. Det är ett sätt att ta ansvar för sig själv och sin partner.

Hur kan jag skaffa preventivmedel?

Ungdomsmottagningen ger dig hjälp och råd om allt som har med preventivmedel och sex att göra. Där kan du bland annat få p-piller utskrivet av en barnmorska eller läkare. Som tjej kan du också göra en gynekologisk undersökning i samband med att du har kontakt med Ungdomsmottagningen och får p-piller utskrivet. Det är dock helt frivilligt. Du bestämmer själv om du vill skaffa preventivmedel, även om du inte har fyllt 18 år. Du behöver inte tala om för dina föräldrar att du besöker Ungdomsmottagningen.

Olika preventivmedel

Kondom

Kondom är ett mycket bra preventivmedel som skyddar mot både könssjukdomar och graviditet. Det är också för närvarande det enda preventivmedlet som killar kan använda på egen hand. Kondomen består av ett tunt lager med gummi som killen rullar på snoppen innan samlag. Gummi-fodralet samlar upp sperman och förhindrar att spermier letar sig in i slidan. För varje gång du har samlag måste du använda en ny kondom – kondomer går tyvärr inte att återanvända.

Vissa tjejer kan uppleva obehag vid sex mot kondom. Gummit kan bränna mot slidan och en del tjejer är överkänsliga mot latex. Då kan ett alternativ vara att i stället använda kondomer som är gjorda av plast. Kondomer kan man köpa nästan överallt: i livsmedelsbutiker, bensinmacker, apotek, på nätet och via postorder.

P-piller

PreventivmedelP-piller är det huvudsakliga preventivmedlet för tjejer. Det ger ett nästan hundraprocentigt skydd mot graviditet, men funkar tyvärr inte alls mot könssjukdomar. P-piller är ett slags hormoner som sätter kroppens naturliga förmåga att bli med barn ur spel. Som regel intas ett piller varje dag. Hormonerna gör att slemmet i livmoderhalsen blir så pass starkt så att spermierna inte förmår ta sig in där.

Tjejer kan reagera olika på p-piller. En del tycker att sexlusten minskas och att humöret påverkas så att de blir mer dystra eller lättretliga. Även andra biverkningar kan förekomma. Men för de flesta funkar p-piller mycket bra. Hittar man inte rätt från början med en p-piller-sort kan man prova en annan. Ett alternativ kan också vara att ta minipiller.

Minipiller

Minipiller funkar som p-piller, men har mindre hormoner. Du kan dock få ägglossning ibland med minipiller. Du är dock ändå skyddad mot graviditet eftersom slemmet i livmoderhalsen är så pass starkt att spermierna inte kan tränga igenom. Minipiller har inte riktigt samma höga säkerhet som p-piller. De måste också tas med exakt ett dygns mellanrum, så du bör bestämma ett särskilt klockslag när du alltid tar minipillren. Om du tar pillret mer än tre timmar sent, så är det inte säkert att minipiller skyddar dig. Då bör du skydda dig under en veckas tid med kondom för att vara säker på att inte bli gravid. Minipiller har mildare biverkningar än p-piller och de flesta tjejer kan använda dem utan att uppleva några obehag.

P-stav

P-stav är ett preventivmedel bestående av hormoner som förs in under huden under lokalbedövning. Vanligast är att p-staven sätt på överarmen. En p-stav är verksam mellan tre till fem år, beroende på vilken sort som används. Den ger ett mycket bra skydd mot graviditet, men har ingen effekt mot könssjukdomar. Vissa tjejer som använder p-stav kan känna av biverkningar som humörsvängningar, minskad sexlust och spända bröst.

P-ring

P-ring är en mjuk plastring som förs upp i slidan, lite liknande på samma sätt som en tampong. Den är ett bra val för dig som är känslig mot hormoner och därför inte kan eller vill använda p-piller. Ringen verkar endast lokalt och du känner inget i övriga kroppen. Varje p-ring används under tre veckor och sedan väntar du en vecka innan du sätter in en ny. Under ”vänteveckan” får du en blödning som liknar mens. P-ringen är ett bra skydd mot graviditet, men inte mot könssjukdomar. De flesta känner inte av den alls vid sex. Biverkningarna är inte särskilt kraftiga, men kan yttra sig som humörsvängningar, spända bröst och minskad sexlust. En del tjejer upplever också kraftigare flytningar.

Vilket preventivmedel du vill använda är upp till dig. Det viktiga är att du skyddar dig mot oönskad graviditet och könssjukdomar och kan njuta av ditt sexliv på ett okomplicerad och avslappnat sätt.