Tjejer och nätet

Vi har alla vårt eget sätt att förhålla oss till nätet och vi tillbringar olika mycket tid där. Möjligheterna är många på nätet: Du kan pladdra med kompisar, snacka med din kusin från andra sidan landet eller så kan du bli kär i en person från en annan kontinent! Det finns så mycket grymt att göra på nätet, men också tyvärr en del faror som vi tar upp i den här artikeln. Vi vill inte på något sätt avskräcka dig från att göra allt kul på nätet, tvärtom, utan vill bara ge dig lite tips på vad man kan tänka på när man är ute på nätet och gör nya bekantskaper eller publicerar bilder på sig själv.

Mindre trevliga upplevelser på nätet

Ofta händer det saker för tjejer som är ute på nätet som inte är så trevliga. Kanske har du surfat in på någon chattsida där du träffar någon person som vill få dig att göra saker som du inte vill, till exempel visa upp dig naken i cam. Det här är inte alls OK. Våra lagar gäller såväl offline som online och du ska inte behöva känna dig kränkt eller otrygg på nätet.

Nätet och anonymitet

En fördel på nätet är att det oftast går bra att vara anonym. Du behöver inte berätta vem du är och var du bor om du inte känner för det själv. Det kan vara bra att inte lämna ut information som till exempel mobilnummer, kik eller Skype-namn till någon innan du litar helt på person. Du kan också välja att ses över webbkameran innan du träffar någon person IRL för första gången. Det finns alltid sätt att kolla att någon som utger sig för att vara en viss person också är samma person. Om du stämmer träff med någon IRL för första gången så är det bra om det är en på ett publikt ställe som exempelvis ett café eller ett shoppingcenter. Du har då andra personer i närheten om din vän från nätet inte visar sig vara den som hen utgav sig för. Någonting som tyvärr är relativt vanligt på nätet.

Att lägga ut bilder på sig själv och andra

Det är vanligt att vi publicerar bilder på oss själv och andra på sociala medier såsom Facebook, Instagram och Bilddagboken. Det är kul att få kommentarer och likes, det tycker nästan alla. Men tänk på att bilder på nätet har en lång livslängd och för alltid finns med dig. Därför bör du tänka dig för innan du publicerar bilder; vill jag att den här bilden på mig ska finnas på nätet och finns det någon annan person som kan känna sig kränkt om jag publicerar just den här bilden? Bilder kan också vara harmlösa på till exempel Instagram, men få en annan betydelse och andra konsekvenser om de sprids till andra sidor. Bilder som sprids mot din vilja är både jobbiga och svåra att få bort. Bilder betyder olika för oss alla och en bild som du upplever som sexig kanske en annan person uppfattar som kränkande. Var därför försiktig när du lägger ut bilder på dig och dina kompisar på nätet.

Webbkameror, sex och inspelningar

Att träffa någon över cammen kan vara ett trevligt sätt att göra nya bekantskaper. Det kan också vara skönt att träffas över webbkameran första gången i stället för IRL; du ser ju då att personen verkligen är den som den utger sig för att vara.

Att ha sex via webbkamera kan vara sexigt och upphetsande så länge alla är överens om vad som känns bra. Känn efter vad som känns ok för just dig. Känns det inte bra kan du bara avsluta sessionen, det är helt OK. Tänk även på att det alltid finns en viss risk att personen som du har sex med via webbcam spelar in ”er dejt” och publicerar den på nätet. Ett sätt att skydda sig mot sådant är att inte visa ansiktet – då går det inte avgöra att det är du om filmen sedan hamnar på otrevliga sidor. Använd sunt förnuft och följ magkänslan så brukar det gå bra och kom ihåg att du alltid har rätt att säga ifrån om något inte känns OK!