Vilket preventivmedel är bäst?

Vilket preventivmedel är bäst?

No Comment
Uncategorized

Vilket preventivmedel är bäst? Det finns en mängd preventivmedel. P-piller kanske är det mest kända, liksom kondom. Men sen finns det p-stavar, p-ring, p-spruta, p-plåster, pessar. Det finns öven femidom, den kvinnliga varianten av kondom.

Det finns en hel del myter och vanföreställningar inom detta område. Till exempel att de preventivmedel med hormoner är dåliga därför att de mixtrar med hormonerna. Men de kvinnliga könshormoner varierar normalt sett under menstruationscykeln och är som störst under en graviditet. Preventivmedel som innehåller hormoner kan förbättra vissa problem. Såsom PMS eller blödningar. En sak många inte vet är att östrogen kan motverka cancer.

Alla tjejer är olika, så självklart kan en del uppleva biverkningar av hormoner, man går upp i vikt, man tappar sex lusten, man får humör svängningar.

Det finns en del grundtyper. De preventivmedel som tas dagligen, de som inte behöver tas dagligen, samt de som kan tas enstaka gånger, det vill säga i stundens hetta, eller dagen efter. I varje dag har vi: P-piller, Minipiller / Mellanpiller. De som inte behöver tas varje dag är: Kopparspiral, Hormonspiral, P-stav, P-spruta, P-ring, P-plåster. De som kan tas enstaka gånger är: Pessar, Kondom, Femidom och dagen efter piller.

Pessar, Kondom, Femidom har en ytterligare fördel, det är de enda som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Pessar är en sorts skyddande plast bubbla. Det är en form gjord av silikon som fylls med spermiedödande medel eller pessargel. Kondomen är kanske det mest kända av alla, det är ett fodral gjort av latex. Har vissa problem då de kan åka av, eller gå sönder. Om inte så är det ett mycket enkelt och bra sätta att skydda sig själv och sin partner på. Femidom är mindre känt fortfarande. Det är en tunn gummihylsa med en mjuk bredare ring på ena sidan och en mindre ring på andra sidan.

Slutligen några ord om P-piller. Det mest kända av alla preventivmedel. Som blev symbolen för kvinnans frigörelse under 1960 talet dessutom. Det är en tablett som innehåller hormoner. Dessa hormoner gör så att det inte blir någon ägglossning, och därmed kan kvinna inte bli gravid. Det skyddar även mot cancer, och kan förbättra hormonella svängningar. Det finns en mycket liten ökad risk för blodpropp.

Som alltid, prata med din gynekolog om vad som passar just dig bäst först!